Geschiedenis Andreaskerk te Weurt

knop weurt

Andreaskapel in 1732
Geschiedenis St. Andreaskerk

Weurt, gelegen aan de Waal, is een tamelijk jong dorp. Dit komt omdat het ligt op oevergronden, gronden die vroeger regelmatig overstroomd werden door de rivier. Maar de naam van het dorp is veel ouder. In brieven van 815 treffen we de naam "villa vurdi" aan. Dit is de oudste naam. In 1395 wordt Roelof van "Wuerde" genoemd als burggraaf van Nijmegen. Rond 1600 werd het een echt dorp. In de 13de eeuw stond op de huidige plaats van onze kerk reeds een kapel, toegewijd aan Andreas. Tijdens de Reformatie ging de kapel over in protestantse handen. In 1797 werd de kapel van de hervormden teruggekocht en werd Weurt een zelfstandige parochie. In 1837 werd de kapel als staatskerk herbouwd omdat het aantal parochianen groter werd doordat zich in het Land van Maas en Waal verschillende steenfabrikanten vestigden, wat werk met zich meebracht. Door de groei van het aantal nieuwe inwoners werd het kerkje in 1880 weer te klein en werd gedacht aan nieuwbouw. In 1895 werd met de bouw van de nieuwe kerk begonnen. Deze verliep in drie fasen waarbij de oude waterstaatskerk geleidelijk werd afgebroken ten gunste van de nieuwe kerk. De nieuwe kerk werd in 1897 afgebouwd (architect C. Franssen, leerling van Pierre Cuypers). Alleen de oude kleine toren stond er nog steeds. Deze was eigendom van de gemeente Beuningen. In 1898 kwam de goedkeuring om deze te mogen slopen en werd een nieuwe toren gebouwd. Op 12 september 1898 werd de kerk ingewijd door de bisschip van 's-Hertogenbosch, monseigneur Van de Ven. Door de inspanningen van de parochianen is het een kerk geworden van en voor alle inwoners van Weurt.

Klik hier voor het Feestprogramma van 1898.

Bronnen:
Schulte, A. G. (1982). Het Rijk van Nijmegen: Westelijk gedeelte. 's-Gravenhage: Staatsuitgeverij.
St. Andreas-parochie (1998). St. Andreaskerk Weurt 1898-1998: 100 jaar een open huis. Wijchen: Tweestromenlandreeks No. 16.